dodatkowe oświetlenie wnętrza - lampki na tył

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lutek
    Classic
    • 2006
    • 7

Panowie bez paniki teraz ze słońcem nie ma problemów. Większym kłopotem mogą stać się sople!
    I co zrobić jak gąbka przymarza do ręki i ukochanej czeszki :szeroki_usmiech

pzdr
  • kodyzak
    Classic
    • 2005
    • 39

Moja żona narzeka na brak dodatkowego światła z tyłu wnętrza pojazdu czasem niezbędnego przy nocnej podróży z dzieciakami. Wydaje mi się, że w niektórych wersjach Octy takie lampki przy podsufitce są między mocowaniami uchwytów. W ASO jak zapytałem o te lampki i ich montaż, to było najpierw zaskoczenie, a po dłuższym namyśle kręcenie głowami. Czy ktoś coś takiego ma fabrycznie ewentualnie sam montował i może coś w tym względzie poradzić tj. jak i gdzie to zamontować? Pytanie dotyczy wersji Tour.

Komentarz

• EŁ
      L&K
      • 2004
      • 1168
      • Octavia III (5E3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

ja mam takie fabrycznie i moje autko jest z 2000 r...myslałem ze to standart :shock:

a zamontowac to chyba mozna u kazdego w miare inteligentnego elektryka samochodowego.

Komentarz

• Purchawa
        Admin
        S_OCP Member
        • 2004
        • 8007

Zamieszczone przez
        ja mam takie fabrycznie i moje autko jest z 2000 r...myslałem ze to standart :shock:
        Sa w standardzie od Elegance w gore.
        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

One sa tylko bez sensu zrobione, ze swieca dopiero po ich wcisnieciu.
          Jakby nie mogli zrobic, ze dzialaja tak samo jak glowna lampka, czyli recznie + po otwarciu drzwi ! :x
          TDI 205PS

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

MiKruS, można to przerobić jak tylko rokminie temat to dam znać. Kiedyś ktoś mi powiedział że tylne lampki w occie nie są dwu funkcyjne i dlatego sie nie da zrobic aby świeciły wszystkie na raz przy otwieraniu drzwi, ale jak co sie nieda to idziemy do innego elektryka i nie mówimy mu że sie nie da tylko żeby zrobił.

kodyzak, Kupujesz na allegro lampki tylne najlepiej od audi lub VW ewentualnie od Seata i montujesz je pomiedzy uchwytami tylnymi lub w dowolnym dla ciebie miejscu w podsufitce prąd ciągniesz od lampki głównej

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

Zamieszczone przez djczas
              MiKruS, można to przerobić jak tylko rokminie temat to dam znać
              No to jest oczywiste, ale mogli tak zrobic fabrycznie.
              Nie rozumiem czemu odpalili taką kiche. :?

Jak rozkminisz to daj znac - koniecznie.
              TDI 205PS

Komentarz

• kodyzak
                Classic
                • 2005
                • 39

Dzięki za informacje. Za lampkami się rozejrzę na aukcjach. Na montaż to raczej jestem skazany na ASO ze względu na gwarancję. Myślałem że montaż jest w miarę banalny i odpowiednie gotowe mocowania pod takie lampki gdzieś tam między uchwytami są, ale w ASO Żagiel w Lublinie strasznie marudzili że to niby takie proste nie jest. Chyba zajechałem nie do tego ASO. Najbliżej mam na Modlińską w Wawie i chyba tam uderzę.

Komentarz

• djczas
                  RS
                  • 2005
                  • 9612

kodyzak, pamietaj jak jedno ASO mówi nie da sie to drugie to zrobi bez problemu. Wszystko zależy od podejscia do klienta k

Komentarz

• Samiec
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4287
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez MiKruS
                    Na moje to jak mogli tych lampek nie zamontowac w kazdej wersji wyposazeniowej, przeciez to jest przegiecie :?
                    Rozumiem ze mniejsze koszta produkcji ,ale ile to moze kosztowac 100zl ? a reklamuja occte jako auto rodzinne (w wiekszosci dla rodziny by sie to wlasnie przydalo) ,ale moze occta to rodzinne auto od wersji elegance :?
                    Mi to az tak nie przeszkadza bo podrozuje przewaznie sam lub w 2 osoby ,ale czesto cos przewoze z tylu i do zapakowania/wypakowania by sie to jednak przydalo czasami.
                    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• arci9
                      RS
                      • 2004
                      • 2007

Mi to az tak nie przeszkadza bo podrozuje przewaznie sam lub w 2 osoby ,ale czesto cos przewoze z tylu i do zapakowania/wypakowania by sie to jednak przydalo czasami.
                      A ja mam takie lampki u siebie i chyba nigdy ich nie używałem ops:
                      Ale też jeżdzę sam w 95% :szeroki_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Samiec, Oj zdziwilbys sie na czym mozna oszczedzac. Taka Fabia Classic nie ma nawet ramki pod radio, trzeba ten srodek dokupic za 160zl chyba. W Ambiente juz jest ta ramka, ale taka ladna maskownice za 20zl i tak trzeba kupic. Oszczedza sie na duperelach, tu pozbedziemy sie dwoch zapalniczek, tu guziczka i jak tak grosz do grosza pozbierasz to wyjdzie dlaczego sa takie roznice w cenach miedzy jednym a drugim wyposazeniem
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Samiec
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 4287
                          • Octavia I (1U2)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                          Samiec, Oj zdziwilbys sie na czym mozna oszczedzac. Taka Fabia Classic nie ma nawet ramki pod radio, trzeba ten srodek dokupic za 160zl chyba. W Ambiente juz jest ta ramka, ale taka ladna maskownice za 20zl i tak trzeba kupic. Oszczedza sie na duperelach, tu pozbedziemy sie dwoch zapalniczek, tu guziczka i jak tak grosz do grosza pozbierasz to wyjdzie dlaczego sa takie roznice w cenach miedzy jednym a drugim wyposazeniem
                          No z tym sie zgodze ,ale kupilem wersje Ambiente ICE ,wydalem 68000zl z kratka i przy tej kwocie lampki juz raczej powinny byc :roll: To jest taki moj maly nie smak , przy kupnie sie nad tym nie zastanowisz ,bo kogo obchodza lampki ,a z czasem zaczyna ich brakowac :roll:
                          Ale i tak uwazam zakup occty za udany k
                          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• xekon
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 742

W sprawie lampek polecam zapytać się Wasyla - on z tego co pamiętam ma właśnie tak spięte, że tylne też mu się swiecą przy otwarciu drzwi.

PS. Moj maly synek jak jedzie w fotelu to czasem kaze sobie zapalic te lampki - więc do czegoś się przydają :szeroki_usmiech

Komentarz

• Ziomal
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 5841
                              • Octavia I (1U2)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Juz u mojego kumpla w lanosie lampka jest centralnie na podsufitce umieszczona i dobrze świeci z tyłu jak i z przodu ;/
                              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Krzych
                                Rider
                                • 2005
                                • 671

Zamieszczone przez Samiec
                                Zamieszczone przez MiKruS
                                Na moje to jak mogli tych lampek nie zamontowac w kazdej wersji wyposazeniowej, przeciez to jest przegiecie :?
                                Rozumiem ze mniejsze koszta produkcji ,ale ile to moze kosztowac 100zl ?.....
                                ale teraz sobie tą cenę pomnóżcie razy np. 10000szt. wyprodukowanych samochodów....
                                oszczędności chyba oczywiste, a jak komuś brakuje zawsze może sobie doposażyć.

[ Dodano: Pią 16 Wrz, 05 21:44 ]
                                Dla chcących dłubać samodzielnie
                                Załączone pliki
                                DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                                www.chiptuning.katowice.pl
                                DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• Zbyszek
                                  Classic
                                  • 2005
                                  • 35

Niedawno zakładałem sobie coś takiego, w wersji Ambiente też z tyłu ich brak, gorzej bo przód swieci dobrze i w efekcie od oparć foteli są cienie. Irytowało mnie to bo Malutka (córcia) marudziła że z tyłu ciemno. Robota jest mozna powiedzieć banalna. Największy kłopot to dostać fajne lampki, mnie sie udało dostać jakieś od WV, większe od oryginałów w tylnych uchwytach. W poprzednim OOOO B4 miałem z tyłu też w uchwytach i nie byłem tym szczególnie zachwycony, delikatna konstrukcja i łatwo było coś przestawić wkładając łapkę. Potrzebne materiały-lampki kupiłem po 20zł za szt (wcześniej chcieli po 30, wyczekałem) w sklepie z uzywanymi częściami, ASO ćwierkneło od 60do 80zł zależnie od koloru?. Kable miałem ze starej instalacji (popalona przez durnego złodzieja), koszulki termokurczliwe małe na piny, duże na namiastkę wtyczki. Puszka piwa (w oryginalre Tyskie Gronie) na blaszkę wzmacniającą wycięcie w podsufitce, klej Kropelka przez nasycenie wzmacnia krawędzie wyciętego otworu. Podłączenie do trzech przewodów idących do lampy z przodu, zgodnie z schematem lampki przód i tył i coś tam jeszcze podpina się równolegle do sterowania z modułu komfortu. Dochodzą dwie żarówki 5W, jako stary asekurant w miejsce prawej przedniej lampki wsadziłem białą diodę LED (zawsze to mniejszy kopniak przy odpalaniu) Mam obcykane aparatem poszczególne fazy montażu. Niestety jako były spec od hardwaru (mainframe) wyrobiono we mnie skuteczną awersję do softu i jestem w tym cienki. Mogę wysłać fotki na podany adres z komentarzem co i jak, tyle potrafię. Może innym od Ambiente w dół na coś się to przyda.
                                  Zbyszek :idea:

[ Dodano: Pią 16 Wrz, 05 22:12 ]
                                  PS. mój wynalazek działa normalnie, tj otwarcie dowolnych drzwi powodóje zaświecenie wszystkich, przyciśnięcie włącz włącza na stałe, a wyłącz też na stałe. "One sa tylko bez sensu zrobione, ze swieca dopiero po ich wcisnieciu.
                                  Jakby nie mogli zrobic, ze dzialaja tak samo jak glowna lampka, czyli recznie + po otwarciu drzwi !"

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

Zbyszek, wyslij mi na maila z profilu zdiecia

Komentarz

• howard7
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 1120

ja też bym poprosił o zdjecia na mayla
                                      SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                                      Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• tomi98
                                        Rider
                                        • 2004
                                        • 564

Mogę wysłać fotki na podany adres z komentarzem co i jak, tyle potrafię. Może innym od Ambiente w dół na coś się to przyda.
                                        Zbyszek
                                        i ja też poproszę na emila fotki

Komentarz

• wasyl
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1084

Nie rozumiem czemu odpalili taką kiche.
                                          To proste !!! lampki z tyłu to bajer i sąprzeznaczone do czytania podczas podróży. Konstruktor który to wymyślił musiał być łebski jak nic !!!!
                                          Zgadza się ja już poprawiłem ten błąd i zmontowałem to tak aby świeciły podczas otwierania + odrazu podprowadzenie kabelków do lampek w drzwiach bo jak widać o tym też zapomnieli !! W seacie chłopaki się postarali bo takie oświetlenie jest w standarcie.
                                          Koszt instalacja u sprawnego elektryka 100zł, kupno lampek do drzwi 30zł + montaż własny.
                                          Efekt... w nocy pasażerowie tylnej kanapy wiedzą gdzie wchodzą + widzą czy nie wchodzą do kałuży. :wink:
                                          ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                                          www.wasilewski-foto.pl
                                          KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Zbyszek
                                            Classic
                                            • 2005
                                            • 35

Widzę że maskotki mojej córki zrobiły furorę, pętały się po aucie aż wylądowały tam gdzie je widać. Ja niestety nie mogę pochwalić się tak okazałym i kształtnym noskiem jak i mój ulubony Gonzo. Wysyłam fotki historii montażu, może kogoś to zachęci do zabawy. Polecam wolny dzień, ja bawiłem się od ~11 do 19 z malą przerwą. Podpięcie wykonałem pod deską ale można również dojechać do lampki przedniej i np. robiąc przejściówkę uniknąć ingerencji w oryginalną instalację, chociaż to wobec małej demolki podsufitki i tak bez znaczenia.
                                            Zbyszek :szeroki_usmiech

Komentarz

A ja sam takie coś wykonałem i jestem bardzo zadowolony z tego , dzieci szczególnie.
                                              Jak kogoś jeszcze temat iteresuje - chętnie sie rozpiszę... :P

Komentarz

• howard7
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 1120

no napewno fajnie by bylo poznac montowanie z wiecej niz jednej strony (czy miales jakies problemy przy zabawie ze swiatełkami) i wklej zdjecia jak masz :szeroki_usmiech
                                                SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                                                Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• Zbyszek
                                                  Classic
                                                  • 2005
                                                  • 35

fotki są w albumie

Komentarz

Pracuję...